Клуб „МЕГО“

На 18.05.2018 г. участниците в клуб “МЕГО” се включиха в общата, заключителна представителна изява на всички групи със занимания по интереси по проект „Твоят час” в ОУ „Димитър Петров”. Учениците бяха подготвили различни забавни задачи за публиката, която се включи с интерес в подреждането на пъзели с бележити български личности, познаването на цитати, които принадлежат  на известни хора, състезаваха се за най-бързо разделяне на отпадъци. Всички участници получиха по едно късметче, изработено от членовете на клуба, с пожелания за весели игри през наближаващата ваканция. На най-добре представилите се бяха връчени благодарствени грамоти за участие.

За презентацията е нужен JavaScript.

На 12.05.2018 г. членовете на клуб „МЕГО” геройски покориха хайдушките пътеки и се изкачиха до местността „Халката”. С интерес проучиха легендите, свързани със скалния феномен. Запознаха са с характерната флора и фауна в Природен парк „Сините камъни”.

В шеги и закачки времето измина неусетно. А когато и родителите са с нас е още по-интересно.

За презентацията е нужен JavaScript.

 

В навечерието на 22.04.2018 г.  –  Международния ден на Земята, членовете на клуб „МЕГО” проведоха радиопредаване, в което разказаха на съучениците си историята на празника. Заедно с учениците от VI”а” клас облагородиха градинката пред училището като засадиха различни цветя. Отбелязаха подобаващо празника, като се разходиха до късноантичната и средновековна крепост „Туида”. Там, сред природата, си припомниха историята, свързана с родния край. Запознаха се с въоръжението на защитниците на крепостта. Поиграха на игрите, на които са играли и те през свободното си време, стреляха с лък. Посетиха ДПП „Сините камъни”, където се запознаха с интересни факти за света, който ни заобикаля.

 

За презентацията е нужен JavaScript.

 

Да помогнем на нуждаещите се, професии в света на възрастните-това са част от темите по които работиха членовете на клуб „МЕГО” през месец февруари.  Учениците изготвиха и раздадоха флаери, в които призовават за грижа към бездомните животни.

На 15.02.2018 г. в клуб „МЕГО” гостува г-жа Зайкова. Запозна учениците с един от домашните си любимци, интересно и увлекателно  им  разказа  как се променя живота на човек, когато в него присъстват и грижи за любимците. В края на разговора призова всички заедно да полагат грижи и да помагат на нуждаещите се.

Професиите в света на възрастните се оказаха разнородни и много интересни. За да си пожарникар не е необходимо само да си много смел, но и силен, с чувство за отговорност. За да станеш клиничен лаборант трябва много да учиш, да си съпричастен към страданията на хората.

 

 

За презентацията е нужен JavaScript.

 

На 14.02.2017 г. се проведе първото състезание от проекта „Народните будители и АЗ” в ОУ „Димитър Петров”. В надпреварата се включиха учениците от клуб „МЕГО” и клуб „Юнаци на каваци”. Те избраха за патрони на клубовете си  български възрожденци-будители, издириха и проучиха интересни факти, свързани с живота и делото им. Подготвиха въпроси и отговори по изготвените  биографии на Георги Бенковски и Хаджи Димитър. Отборите премериха сили в оспорвана битка, като се надпреварваха в даването на подробни и изчерпателни отговори. Получиха достойна подкрепа  от съучениците си. Но във всяко състезание винаги има победители и победени. В днешната надпревара победители са членовете на клуб „МЕГО”. На тях им предстои следващо състезание с победителите от седми клас. Пожелаваме им да не ги напуска състезателният дух, да продължат с ентусиазъм достойното си представяне.

 

За презентацията е нужен JavaScript.

 

На 08.02.2018 г. учениците от клуб „МЕГО” оформиха и представиха кът – посветен на патрона на клуба – Георги Бенковски. С интерес и ентусиазъм издириха любопитни факти, проучиха живота и делото на достойния българин.

08.02.18.jpg

 

На какви игри са играли нашите баби, когато са били колкото нас? Какви въпроси са ги вълнували? А какви са били игрите на нашите майки?

На тези въпроси търсихме отговори през месец декември.

Докоснахме се до извора с помощта на бабите от пенсионерски клуб „Розова градина”, които ни разказаха за тяхното детство. Ламада, казанчето ври, челик, пансион, телефон от кибритени кутии и конец – с тези игри са се забавлявали като малки.

Г-жа Елена Малешкова, майка на Иван, ни разказа детските си спомени -преживяванията на летните лагери, игрите около блока, даде ни ценни съвети за изработване на коледна украса и покани за парти. Гама, да би-да би, различни настолни игри, игра на асоциации – с тях се забавляваме ние – членовете на клуб „МЕГО”.

Народна топка, гоненица, стражари и апаши, криеница са част от игрите на които, оказа се, играят вече три поколения – нашите баби, майките ни  и ние самите.

m.12.17

 

През месец ноември 2017 г. членовете на клуб „МЕГО” се запознаха с историята на Сливенския бит. Посетиха къщата- музей „Сливенски бит”, където разгледаха интериора на типичната за XVIII-XIX век  градска къща. Потопиха се в атмосферата на миналото, попиха от възрожденския дух в къщата-музей на Добри Чинтулов.

Сами щамповаха върху плат орнаменти, научиха що е то абаджийство, гайтанджийство и бубарство в Музея на Текстилната индустрия. Запознаха се с живота и делото на Добри Желязков – Фабрикаджията.

С ентусиазъм и интерес продължават обиколките по исторически и културни забележителности в града на 100-те войводи. От всеки посетен обект членовете на клуб „МЕГО” получават печат в специална карта по инициативата „Стани приятел на Сливен”.

klub MEGO-XI.17.jpg