Клуб „МЕГО“

На 18.05.2018 г. участниците в клуб “МЕГО” се включиха в общата, заключителна представителна изява на всички групи със занимания по интереси по проект „Твоят час” в ОУ „Димитър Петров”. Учениците бяха подготвили различни забавни задачи за публиката, която се включи с интерес в подреждането на пъзели с бележити български личности, познаването на цитати, които принадлежат  на известни хора, състезаваха се за най-бързо разделяне на отпадъци. Всички участници получиха по едно късметче, изработено от членовете на клуба, с пожелания за весели игри през наближаващата ваканция. На най-добре представилите се бяха връчени благодарствени грамоти за участие.

This slideshow requires JavaScript.

На 12.05.2018 г. членовете на клуб „МЕГО” геройски покориха хайдушките пътеки и се изкачиха до местността „Халката”. С интерес проучиха легендите, свързани със скалния феномен. Запознаха са с характерната флора и фауна в Природен парк „Сините камъни”.

В шеги и закачки времето измина неусетно. А когато и родителите са с нас е още по-интересно.

This slideshow requires JavaScript.

 

В навечерието на 22.04.2018 г.  –  Международния ден на Земята, членовете на клуб „МЕГО” проведоха радиопредаване, в което разказаха на съучениците си историята на празника. Заедно с учениците от VI”а” клас облагородиха градинката пред училището като засадиха различни цветя. Отбелязаха подобаващо празника, като се разходиха до късноантичната и средновековна крепост „Туида”. Там, сред природата, си припомниха историята, свързана с родния край. Запознаха се с въоръжението на защитниците на крепостта. Поиграха на игрите, на които са играли и те през свободното си време, стреляха с лък. Посетиха ДПП „Сините камъни”, където се запознаха с интересни факти за света, който ни заобикаля.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Да помогнем на нуждаещите се, професии в света на възрастните-това са част от темите по които работиха членовете на клуб „МЕГО” през месец февруари.  Учениците изготвиха и раздадоха флаери, в които призовават за грижа към бездомните животни.

На 15.02.2018 г. в клуб „МЕГО” гостува г-жа Зайкова. Запозна учениците с един от домашните си любимци, интересно и увлекателно  им  разказа  как се променя живота на човек, когато в него присъстват и грижи за любимците. В края на разговора призова всички заедно да полагат грижи и да помагат на нуждаещите се.

Професиите в света на възрастните се оказаха разнородни и много интересни. За да си пожарникар не е необходимо само да си много смел, но и силен, с чувство за отговорност. За да станеш клиничен лаборант трябва много да учиш, да си съпричастен към страданията на хората.

 

 

This slideshow requires JavaScript.

 

На 14.02.2017 г. се проведе първото състезание от проекта „Народните будители и АЗ” в ОУ „Димитър Петров”. В надпреварата се включиха учениците от клуб „МЕГО” и клуб „Юнаци на каваци”. Те избраха за патрони на клубовете си  български възрожденци-будители, издириха и проучиха интересни факти, свързани с живота и делото им. Подготвиха въпроси и отговори по изготвените  биографии на Георги Бенковски и Хаджи Димитър. Отборите премериха сили в оспорвана битка, като се надпреварваха в даването на подробни и изчерпателни отговори. Получиха достойна подкрепа  от съучениците си. Но във всяко състезание винаги има победители и победени. В днешната надпревара победители са членовете на клуб „МЕГО”. На тях им предстои следващо състезание с победителите от седми клас. Пожелаваме им да не ги напуска състезателният дух, да продължат с ентусиазъм достойното си представяне.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

На 08.02.2018 г. учениците от клуб „МЕГО” оформиха и представиха кът – посветен на патрона на клуба – Георги Бенковски. С интерес и ентусиазъм издириха любопитни факти, проучиха живота и делото на достойния българин.

08.02.18.jpg

 

На какви игри са играли нашите баби, когато са били колкото нас? Какви въпроси са ги вълнували? А какви са били игрите на нашите майки?

На тези въпроси търсихме отговори през месец декември.

Докоснахме се до извора с помощта на бабите от пенсионерски клуб „Розова градина”, които ни разказаха за тяхното детство. Ламада, казанчето ври, челик, пансион, телефон от кибритени кутии и конец – с тези игри са се забавлявали като малки.

Г-жа Елена Малешкова, майка на Иван, ни разказа детските си спомени -преживяванията на летните лагери, игрите около блока, даде ни ценни съвети за изработване на коледна украса и покани за парти. Гама, да би-да би, различни настолни игри, игра на асоциации – с тях се забавляваме ние – членовете на клуб „МЕГО”.

Народна топка, гоненица, стражари и апаши, криеница са част от игрите на които, оказа се, играят вече три поколения – нашите баби, майките ни  и ние самите.

m.12.17

 

През месец ноември 2017 г. членовете на клуб „МЕГО” се запознаха с историята на Сливенския бит. Посетиха къщата- музей „Сливенски бит”, където разгледаха интериора на типичната за XVIII-XIX век  градска къща. Потопиха се в атмосферата на миналото, попиха от възрожденския дух в къщата-музей на Добри Чинтулов.

Сами щамповаха върху плат орнаменти, научиха що е то абаджийство, гайтанджийство и бубарство в Музея на Текстилната индустрия. Запознаха се с живота и делото на Добри Желязков – Фабрикаджията.

С ентусиазъм и интерес продължават обиколките по исторически и културни забележителности в града на 100-те войводи. От всеки посетен обект членовете на клуб „МЕГО” получават печат в специална карта по инициативата „Стани приятел на Сливен”.

klub MEGO-XI.17.jpg