Събития

Завърши ХVІІІ Международен детски фолклорен фестивал „Приятелство без граници“.

В концерта взеха участие танцовите състави от Албания, Индия, Молдова, Полша, Русия, Словакия, Сърбия, Тайван, Украйна, Унгария и сливенските танцови колективи „Аглика” при 11 СОУ „Константин Константинов”, при Културно-просветните дружества на каракачаните, танцов състав при 1-во СОУ „ Хаджи Мина Пашов”, при 4 ОУ „Димитър Петров”, при 12-то ОУ „Елисавета Багряна, танцов състав „Тракийче” при общинския детски комплекс и танцов състав „Българче” при 2-ро ОУ „Христо Ботев” и народна читалище „Хаджи Димитър”.

В наситената фестивална програма танцовият състав при ІV ОУ „Д. Петров“ посрещна гостите от Украйна по стар български обичай с хляб и сол. Децата от двата състава се опознаха и се забавляваха в двора на училището с рисунка на асфалт и спортни игри. За победителите имаше награди.

Танцьорите взеха участие в празничното шествие по случай Деня на славянската писменост и култура – 24 май.

Пред Стария бряст, Европейско дърво на 2014 година, съставите си направиха колективна снимка с кмета на града.

 

На 7 май 2014г. учениците от ІІ а и ІІ б клас на ІV ОУ „Димитър Петров“ взеха участие в ХVІ Национален фестивал на детската книга в град Сливен. На открита сцена пред Стария бряст второкласниците рецитираха любими стихотворения от български поети.
ОУ „Димитър Петров взе участие в проекта на БТV „Чистознание“.
Ученици и учители работиха в разнообразно дейности
за опазване на околната среда.
Всички учиха как да пазим околната среда!

9 май – Деня на ученическото самоуправление беше отбелязан и в  ОУ „Д. Петров“, като учениците от пети до осми клас се включиха най-активно.

В часовете по български, математика, география и история, химия и биология,  изобразително изкуство и физическо възпитание учениците заеха местата пред бялата дъска и погледнаха през погледа на своите учители.

Отговорна ли е професията на учителя? Бихте ли станали учители? Смятате ли че се справихте добре с поставените задачи? Какво бихте променили в учебния процес? Въпроси, които нашите ученици – учители ще зададат към своите съученици, а  отговорите ще прочетем в новосъздадения и вече така търсен училищен вестник „Компас“.

 

Националният фестивал на детската книга се провежда ежегодно през месец май от 1999г. Организира се от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен и Сдружение „Национален фестивал на детската книга“ с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавна агенцията за българите в чужбина, издателства и др.

В наситената с множество конкурси, изложби, представления, концерти, карнавални шествия, базари програма се включиха и най-малките ученици от ІV ОУ „Д.Петров“. На 8 май взеха участие в Националния пленер за детска рисунка на тема: „Сънувани вълшебства“, а на 9 май първокласниците рецитираха любимите си стихотворения и се изявиха в забавния час по четене, проведен в книжарница „Хермес“.

Имаше и състезание за най-бързо четене и награди за всички, осигурени от ИК “Хермес“.

Благодарим на организаторите за този уникален фестивал и възможността всички ние да се докоснем до това вълшебство – КНИГАТА!

Г-жа Аврамова, директор на  IV ОУ „Димитър Петров“, е сред  финалистите по програмата  „Академия за училищни лидери“.
От България са избрани  30 директори на учлища, които ще участват в обучение под ръководството на американски експерти и 10 от тях след допълнителен конкурс ще обменят опит в New  York за 10 дни.

На 20.03.2014 учениците от VI а клас проведоха изнесен урок  по история на тракийската крепост „Туида”.

Директорът на Историческия музей Николай Сираков ги запозна с културното наследство оставено от траките в нашия град.

На 18.03.2014 учениците от първи клас посетиха   „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр.Сливен. Запознаха се с отговорната и не лека работа на пожарникарите.

На 26.02.2014г. се проведе Общинско ученическо първенство по футбол,  където отборът на нашето училище се класира на ІІІ място.

Участие на отбора по лека атлетика в 50-та юбилейна лекоатлетическа щафета „Освободител”  на Националния празник на България 3 март.